14
Sep
17

Na 6 jaar interim zeggen we: “Missie geslaagd!”

De afgelopen zes jaar zijn geweldig geweest, Construsoft is een mooi bedrijf en heeft een prominente plaats op de BIM-kaart van de Benelux veroverd. Ik denk dat iedereen die de ontwikkelingen een beetje bij heeft gehouden dat wel met me eens kan zijn. Mijn missie is heel goed geslaagd, de opdracht die ik had meegekregen is naar volle tevredenheid van de aandeelhouders uitgevoerd en nu is het tijd om de balans op te maken en keuzes te maken voor de volgende stap. Nog een paar weken en dan zit deze klus (als interim commercieel directeur) er écht helemaal op! De organisatie heeft nu behoefte aan consolidatie, en daarvoor ben ik niet gekomen.

BIM en Virtual Design & Construction, verbinden
Gelukkig ben ik in de gelegenheid geweest om me nóg verder vakinhoudelijk te ontwikkelen, heb ik de verschillende windstreken van de BIM- / VDC-wereld (letterlijk) leren kennen in de vele buitenlandse reizen die ik heb mogen maken. Overal heb ik van de bouw gesnoven, gevoeld en geconsumeerd; in de VS, het Verenigd Koninkrijk, in Europa, Scandinavië, de Baltische staten en zelfs in China, Japan en Zuid-Korea. Het mooie daarvan is dat ik daarbij vele culturen en begrippen heb leren kennen én leren begrijpen. Vereerd was ik als ik op mijn reizen werd gevraagd presentaties te verzorgen; ben er zelfs speciaal voor afgereisd. De verschillende ervaringen die ik steeds opnieuw opdoe neem ik mee in volgende gesprekken en ik zet hierbij steeds graag mijn netwerk in om mensen te verbinden en organisaties beter in staat te laten zijn om hun (management- / organisatorische) vraagstukken te beantwoorden.

Construsoft gaf me steeds de ruimte bij buildingSMART actief te zijn. Momenteel – samen met BIM-collega’s van Schiphol Airport – help ik als facilitator een groep van internationale luchthavens op weg bij het leren spreken van een eenduidige BIM-taal.

Organisatie en management
Het bedrijf dat ik bijna 6 jaar geleden leerde kennen had een groeiende sales-afdeling en ondernam weinig structurele marketingactiviteiten. Het leuke was voor mij, als nieuwe commercieel directeur, dat de bij Construsoft werkzame mensen ambitieus en bovenal gedreven waren, open stonden voor nieuwe ideeën én dat de 2-hoofdige directie mij een plaatsje naast hen gunde. Een sales- en marketingorganisatie op poten zetten kost tijd, er gaan mensen weg en er komen nieuwe bij. Sommigen groeien en anderen blijven stilstaan. Ik schakelde waar het moest en zette alle middelen in die ik beschikbaar had (en soms meer dan de beschikbaarheid veroorloofde 😉).

Inmiddels is de organisatie op een niveau gekomen waar de aandeelhouders haar graag zien. Er zijn gespecialiseerde sales- en marketingteams gevormd, er is een goed functionerende binnendienst, het resultaat en rendement zijn uitstekend en de klanten tevreden. Ik ben er werklijk trots op dat marketing en sales in elkaars verlengstuk werken, dat de neuzen dezelfde kant op staan en dat we een mooie groei hebben bewerkstelligd. De veelzijdigheid van de bouwsector is tijdens deze voorlopig laatste interim-opdracht duidelijk weer naar voren gekomen en het maakt dat ik me nog steeds als een vis in het water voel.

New business development
Naast vakinhoudelijk BIM / VDC en de commerciële operatie van de organisatie ben ik bovendien nadrukkelijk bezig geweest met iets wat ik enorm leuk vind: ‘business development’. Noem het pionieren, noem het ondernemen, noem het hoe je het wilt maar een potentieel interessant product (niet eens geschikt voor een lokale markt) halen en succesvol implementeren… Ik vind het heerlijk en kan niet zonder dit soort mooie teamuitdagingen!

Nieuwe producten, nieuwe markten, Ansoff was er druk mee en ik ook. Naast ons zeer succesvolle portfolio in een zeer volwassen markt ben ik er met een nieuw team toch mooi in geslaagd om de adoptie van nieuwe methoden voor samenwerking (collaboration), calculeren (5D), plannen (4D) en bouwplaatsautomatisering te activeren.

Wat nu?
Dat is de vraag die ik regelmatig krijg. Mijn antwoord staat al in de eerste alinea van deze blogpost; de balans opmaken en keuzes afwegen. Vanaf 1 november aanstaande ben ik een week in Londen voor buildingSMART en daarna ga ik beslissingen nemen.

Ik ben bereikbaar op rob@hoogtij.nl en als je me mailt krijg je ook mijn mobiele nummer!

Share

3 Responses to “Na 6 jaar interim zeggen we: “Missie geslaagd!””


  1. 1 Marc verhage Sep 14th, 2017 at 16:44

    Goed gedaan man. Jij was de verpersoonlijking van het bedrijf waar je voor stond. Je naam is overal bekend. Je mag trots zijn!!!

  2. 2 rob Mar 22nd, 2018 at 11:28

    Dankjewel Marc, ik ben er ook best trots op!

  3. 3 ibas Sep 15th, 2023 at 02:12

Leave a Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.