11
Feb
11

BIM of onBIM?

Dit stukje schrijf ik op de avond van de laatste dag van de beurs Bouw en ICT 2011. Het was een drukbezocht evenement waar vele bezoekers zijn gekomen om meer inzicht te krijgen in BIM.

BIM is een niet te stoppen ontwikkeling en heeft ondertussen, sinds de uitvinding van Virtual Building 24 jaar geleden, bewezen een blijvertje te zijn. Toch ventileren nog steeds mensen dat BIM een hype is, een loze belofte, een bedreiging of zelfs een valkuil. Echt waar, onlangs heb ik nog iemand tijdens een BIM-congres op een podium een paar honderd aanwezigen bang zien maken met onBIMverhalen. Had maar wát graag een discussie gevoerd met deze spreker, helaas was ‘ie na z’n presentatie niet meer bereikbaar…

Van potentiële klanten kan ik het me – soms – nog voorstellen. Deze hebben (hadden) soms een grenzeloos vertrouwen in de (inmiddels voorbije) toekomst van hun software en werkwijze. “Liever evolutie dan revolutie”, ik heb het de laatste jaren regelmatig gehoord. De mensen die me dit zeiden spreek ik echter niet zo vaak meer.

Vertegenwoordigers van bedrijven die inspelen op de angst van de klant begrijp ik echter helemaal niet. Waarom geld willen verdienen door het aanwakkeren van de angst van de markt? Weten ze onvoldoende van de ontwikkelingen? Proberen ze hun eigen onkunde en fouten te verbergen? Waarom toch het blijven vertellen van al die onBIM?

Ik zou willen zeggen, nee, roepen; “Kom op, investeer in je toekomst! Door te navelstaren raak je alleen maar verder achter! BIM heeft zich al láng bewezen! Hou op met praten, ga doen, ga BIMmen!”

Kent u me niet? Dan ben ik gekleurd, niet neutraal en partijdig. Misschien heeft u me wel eens ontmoet. Dan weet u dat ik spreek vanuit passie voor het vak, enthousiasme voor de ontwikkeling die BIM na al die jaren nog steeds doormaakt en graag iets mee geef om over na te denken;

Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg.

Rob Roef, februari 2011.

Share

Leave a Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.