31
Mar
12

open

Hoewel iedereen het er over eens is: “samenwerken gaat om vertrouwen” lukt het samenwerken in de bouw niet zo heel goed. Over het slechten van muurtjes tussen de verschillende deelnemers in de bouw wordt veel over gesproken maar uiteindelijk richt iedereen zich op zijn eigen werkzaamheden. Angst regeert tijdens de huidige crisis en  de rijksoverheid heeft zelfs een heus expertiseteam opgericht (Bouwteam genaamd) om te onderzoeken hoe we als sector uit onze benarde situatie moeten komen.

De bouwkolom bestaat niet meer, tegenwoordig werken we met co-makers samen aan het eindproduct, de klant staat hierin centraal. Maar wie is die klant? Is dat echt alleen de eerste opdrachtgever? Of de gebruikers van het gebouw? Nee, alle afnemers van elkaars diensten en producten zijn ook gewoon klant! Waarom niet gewoon benoemen hoe het werkelijk is?

Als je echter niet weet wat je klant wil hebben dan kan je dat toch ook niet leveren? Vind je dan het gek dat hetgeen je levert niet wordt vertrouwd?

Mijn oproep aan de bouw; Verdiep je eens wat meer in wat je klant wil, stop met navelstaren en nadenken over wat goed voor die ander is. Wees OPEN, sta OPEN voor andere invalshoeken en kom tot de ontdekking dat als resultaat anderen ook OPEN voor je zullen staan!

Uiteindelijk zal iedereen zich realiseren dat BIM kan helpen om de  vraaggestuurde processen in te bouw beter op elkaar aan te laten sluiten en dat uitwisseling van gegevens alleen kan door te weten wat de ander wil…

… dat de inzet van OPEN BIM hiervoor de enige keuze is lijkt me dan logisch.

Share

Leave a Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.