01
Nov
08

Standaardisatie, ofnie?

In de bouw kijken we wel eens jaloers naar andere industrieën en dan met name naar de automobielindustrie. Wat een geweldige systemen hebben ze daar, zowel in het ontwerp als uitvoering wordt alles van “a tot z” volgens vooraf gemaakte afspraken geregeld. Dat heeft als resultaat dat er in een productielijn op het allerlaatste moment nog modificaties gerealiseerd kunnen worden. Toch een andere kleur? De computer bij de dealer vertelt u of de auto al gespoten is!

Toch is het niet helemaal waar, het lijkt maar zo.

Om te beginnen is het aflevermoment van de auto aan allerlei puur willekeurige factoren onderhevig. De besteldatum en geplande levertijd suggereren dat de auto op een zeker moment van de band afkomt maar niets is minder waar. In mijn geval had ik het allemaal goed uitgezocht en zou de bestelde auto 6 maanden later mijn toenmalige bolide gaan vervangen. Uit de tussentijdse peilmomenten (ik hield regelmatig telefonisch contact met de dealer) bleek dat alles nog steeds op schema liep.

Tot het moment dat ik 4 maanden later belde en bleek dat de auto de week erop zou worden afgeleverd.

De dealer wist mij “trots” te vertellen dat de auto “nu al” geleverd was bij de Nederlandse importeur en dat binnen een week de levering bij de dealer gepland stond. Opvallend was trouwens wel dat ook dit keer het initiatief om contact op te nemen bij mij lag, ik zou anders wellicht pas een dag van te voren wat hebben gehoord… Lekker klantvriendelijk weer (zie mijn vorige column)…

Enfin, de levering maar “geaccepteerd” en mijn andere auto in de verkoop gezet (ben ik overigens nog steeds niet kwijt, iemand interesse in een gezinsauto op LPG?).

Nu blijkt – na al 2 keer in 4 maanden een nieuwe boordcomputer van € 2400 / stuk te hebben gekregen – dat de problemen met de elektronica die ik heb mogen ervaren schijnen te worden veroorzaakt door een niet goed passende kabelboom.

Het (niet) mooie is dat deze kabelbomen weliswaar bestaan uit standaard onderdelen maar dat niet standaard dezelfde onderdelen worden gebruikt. De door de Duitse fabriek aangeleverde kabelboom bleek niet te passen. Nu maar hopen dat de nieuwe zending wel op maat wordt gemaakt.

Leve de standaardisatie, of toch nie?

Share

1 Response to “Standaardisatie, ofnie?”


  1. 1 ibas Sep 15th, 2023 at 02:30

Leave a Reply

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.