Op 1 april, en het was geen grap, ben ik begonnen als (part time) Senior Business Developer Digitisation bij TNO. Da’s een mond vol, hoor ik u denken… Wel, ik ben nu eenmaal een senior, ben bekend met het aanbieden van diensten en producten aan nieuwe markten en “Digitisation” van data en processen is, met als doel kosten te besparen en een hoger niveau te bereiken, een grote wens van veel organisaties.
Wat ik dan doe?
Ik houd me momenteel bezig met het vermarkten van BIM Bots, dit is slimme en autonoom werkende technologie die iets kan doen met BIM data. Lekker vaag nietwaar? Je moet weten dat bij TNO veel en zeer slimme mensen rondlopen die een bepaalde visie ontwikkelen op de huidige industrie en deze willen innoveren. De Pay-Off van TNO is “Innovation for Life” en daar houden ze zich dan ook aan. Innovatie gaat soms gepaard met het ontwikkelen van toepassingen waar geen commerciële partij zich mee bezig (lijkt) te houden en doordat TNO een toegepaste researchorganisatie is kan dat soms leiden tot enorm leuke toepassingen.
Hoe mooi zou het zijn als openBIM-data, gecontroleerd en/of getoetst zou kunnen worden op een slimmere manier dan nu met een rule based modelchecker (descriptief toetsen)? Helemaal automatisch en ook al is de data niet volledig, of staan de IFC_properties niet altijd op de goede plek, de uitkomsten worden – zonder tussenkomst van een persoon – teruggestuurd in BCF of starten een ander proces. Zo’n toetsing is dan bijvoorbeeld gebaseerd op voxel- (en / of agent)technologie. Voxels zijn 3D pixels (die we bijvoorbeeld kennen van Minecraft) en we kunnen automatisch van een geaggregeerd model (bestaande uit verschillende IFC disciplinemodellen) zo’n 3D-pixelbouwwerk maken. Door middel van een simulatie, ipv een modelcheck, kunnen we dan beoordelen of je nergens hoger dan 1 meter naar beneden kunt vallen. Een snelle en zeer nauwkeurige methode die gebaseerd is op modernere technieken dan momenteel worden toegepast. Immers, doorvalbeveiliging is zeer slecht te beoordelen in een model. Waar staat in IFC zoiets beschreven?
Bovenstaande ontwikkeling leidde tot hetgeen waarvoor vandaag gebak werd getrakteerd door mijn collega Léon van Berlo (wie had dat ooit kunnen denken, dat ik dat nog eens zou schrijven… Mijn collega :)) –> Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag een belangrijke stap binnen een Proof of Concept afgerond die het automatisch toetsen van een gebouw aan de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen) mogelijk maakt. Écht volledig automatisch he? Dus vanuit je BIM Authoring software (Revit, ArchiCAD, FreeCAD, etc) start automatisch een proces (ergens) op een webserver die het hele model doorspit en onderzoekt aan de hand van classificaties uit een database (die gebruik maakt van machinelearning) en de rapportage komt terug in BCF.
Let op; Ik ben er nu eigenlijk al wel achter dat het hier (bij TNO dus) eigenlijk helemaal niet gaat om die apps, maar om de ontwikkeling van de onderliggende technologie.
Maar dat is lastig uit te leggen zeg!
Iedereen wil iets zien, een demonstratie van de software zeg maar. Maar dan ga je al snel de diepte in en dat moet juist niet, je moet met zijn allen focussen op de ontwikkeling van de onderliggende technologie. En…, das best een dure aangelegenheid. Voor de eerste, tweede en derde toepassing zeker maar deze wordt steeds goedkoper naarmate er meer mee wordt gedaan. TNO ondersteunt de markt en wil niet concurreren, maar is continu op zoek naar partners en uitdagingen, kortom; samenwerkingsverbanden.
Ik hoop dat dit blog je heeft getriggerd om mij – per omgaande – te laten weten wat jij graag geautomatiseerd zou willen hebben! Laat me eens weten of jouw organisatie geïnteresseerd is in deze nieuwe technologie en of je wellicht een idee hebt voor jóuw Killerapp die we samen kunnen ontwikkelen. Tot nu toe werd voornamelijk gedacht dat het een prima technologie zou zijn voor leveranciers van producten die elementen geautomatiseerd in een IFC bestand konden aanvullen door hun aanbod maar misschien zie jij dat wel heel anders!
Hoor het graag, ben bereikbaar via rob@BIMcaptain.com, ook voor een goed gesprek als je een idee hebt hoe ik de andere 20 uur van mijn week zinnig (maar wel graag betaald) in kan vullen!
PS Er is overigens een filmpje over BIM bots op YouTube geplaatst, deze geeft een aardige doorkijk naar wat (in dit geval bijvoorbeeld) een productleverancier in de bouw zou kunnen hebben aan deze nieuwe technologie. Als je deze eens wilt bekijken; BIM Bots TNO – maar denk er gerust het jouwe van en zie de toepassing svp veel breder dan genoemd in dit voorbeeld.
Nice info